Egyesült Arab Emírségek - Abu Dhabi

(Oldalak) > > > Abu Dhabi

Abu Dhabi, a legnagyobb emírség

Abu Dhabi az ország területének több, mint 87 % - át foglalja el és ez nemcsak a legnagyobb, de a legsűrűbben lakott és főképpen a leggazdagabb emírség az országban. A terület nagy részét azonban homokos vagy köves sivatag fedi.

A gazdagságának köszönhetően az emírségnek vezető szerepe van az országban. A jövedelmének nagy része kőolajból származik. Ennek köszönhetően Abu Dhabi, amely a 20. században még kompromisszumok nélkül a legszegényebb rész volt, feldolgozta magát oda, ahol ma van. Az emírség modernizációjába így több milliárd dollárt invesztáltak. A beduin társadalom így alig 50 év alatt egy modern országgá változott, amely a legújabb technológiákat használja ki. És a fejlődés továbbra is folytatódhat, mert  Abu Dhabi rendelkezik a kőolaj tartalékok 90 % -val az egész emírségekben. A világi listán pedig az 5. helyet foglalja el. Az itt felszínre hozott kőolajnak még minimum 100 évig ki kellene tartania.

Az utolsó technika kiáltásai ellenére itt az emberek között még mindig a hagyományok uralkodnak, amelyek inkább a 19. századba tartoznak. A területhez tartozik továbbá sok kicsi sziget, amelyeken a gyönyörű természeten kívül értékes régészeti területek is megtalálhatóak. A nyugati területeken pedig az emberek több, mint 20 millió fát ültettek, hogy az országot zöldebbé tegyék. Az idő fogja megmutatni, hogy sikeres – e volt a kísérlet, vagy nem, mindez azonban már jó úton van.

Abu Dhabi városa

Egy klasszikus modern metropolisz és ha nem lenne itt 40 darab égbenyúló mecset, akkor nem is lehetne tudni, hogy arab világról van szó. A városba menő úton ezenfelül a legnagyobb mecsetet építik a világon, amely egyszerre 20 ezer hívőt tud majd szolgálni.  Amúgy minden egyes sarkon felismerhető az amerikai hatás az építészekre – találni itt felhőkarcolókat, de széles bulvárokat os, zöld parkokat vagy számmal megjelölt utcákat. A város azonban nem felejti el a történelmet sem és így a multimozik mellett látni skanzent is, amely éppen az elmúlt időkre emlékeztet - Hadicraft Centre a neve.

A város egyetlen emléke a gyönyörű Qasr Al Hosn palota, amit színéből kifolyólag úgy is neveznek, hogy Fehér erődítmény vagy Öreg erődítmény.

Sport

A fővárostól nem messze található néhány híres golf klub. Abu Dhabi Golf Club By Sheraton, ami mindjárt két füves pályát kínál, az egyik legjobb pályának van tartva a világon. Az  Abu Dhabi Ice Rink téli aréna pedig korcsolyázást vagy jéghoki lehetőségét nyújtja. Az Al Wathba versenypályán pedig részt vehet teve gyorsasági versenyen, amelyet mindig a téli hónapokban rendeznek meg. Minden évben néhányszor  Corniche partjainál tartják a fa dhows hajók versenyét. A hagyományos hajózási versenyt pedig a májusi szupergyors motorhajók versenye váltja fel, az UIM Formula One Power Boat Race. 

Legutóbbi érdekességek...

22.11.2010 Metró Dubaiban
19.01.2010 A „The World“ projekt
29.09.2009 Burj al-Arab

Utoljára a fórumban...

05.05.2011 Dubai és partjai

Utolsó fényképek...

A part Dubaiban
Arab Birodalom
Felülnézetből
Komlexumok
Fényűző építmények