A sejkek megépítették a világ legmagasabb felhőkarcolóját

29.06.09 11:04:15

A mesés keleten a jelek szerint  elegendő pénzzel  és magabiztosságal rendelkeznek a rekordok túlszárnyalására. Az utóbbi rekord tavaly júniusban született meg.  Ezzel életre kelt a babiloni torony története, a Burj Dubai felhőkarcoló meghaladta a bűvös 500 m magasságot. Ha ez még nem lenne elég, a monumentális építményt még további 200 m-el szeretnének magasítani. Azt vallják, a rekordok azért vannak, hogy megdöntsék őket, így az építők és tervezők  nem ülhetnek sokáig a babérjaikon.

A Burj Dubai befejezése után mintegy 160 emelettel büszkélkedik majd, lakások és irodák alkotják, de  itt kap helyet Giorgio Armani első szállodája is. Az építmény új hírnevet szerez Dubainak és az Arab Emírségeknek is. A felhőkarcoló helyzete nem könnyű, hiszen Dubai jelképe továbbra is a vitorlás alakú Burj al-Arab szálloda marad, az egyedüli hétcsillgos szálloda a világon. Bár a felhőkarcoló az arab sejkek pénzéből épült, amerikai építészek és észak-kóreai mérnökök is segítik a munkálatokat. Ahhoz, hogy a Burj Dubai hivatalosan is a legmagasabbnak számítson a világon, építőinek egy komisszió elé kell járulniuk. Az épületnek négy kritériumnak kell megfelelnie, számít  az építmény magassága, a legmagasabb lakott emelet, a tető magassága és az épület legmagasabb pontja is.

Burj Dubai így nemcsak a legmagasabb felhőkarcolóként kerülhet be a történelembe, hanem mint a világ  legmagasabb építménye. Ezt a helyet jelenleg az Észak-Dakotában található  628 m magas tévétorony birtokolja.

Legutóbbi érdekességek...

22.11.2010 Metró Dubaiban
19.01.2010 A „The World“ projekt
29.09.2009 Burj al-Arab

Utoljára a fórumban...

05.05.2011 Dubai és partjai

Utolsó fényképek...

A part Dubaiban
Arab Birodalom
Felülnézetből
Komlexumok
Fényűző építmények