EAE - Egy kis történelem

12.02.09 21:47:35

Néha az Emírségekről úgy is beszélnek, mint Indiáról, mert az arabokon kívül, akikből itt körülbelül millió él, a munka után több, mint dupla annyi indiai érkezett. Munkalehetőséget talált itt magának több, mint 100 ezer brit és talán fél millió európai.

Az eredeti arab lakosok a leggazdagabbak közé tartoznak az országban, mert részt kapnak az állam nyereségéből. És ha egyszer úgy döntenek, hogy dolgozni fognak, akkor általában csak mint tulajdonosok vagy magas pozícióban lévő hivatalnokok és menedzserek.

Az eredeti arabokat felismerheti a fehér köpenyükről és a piros turbánjukról. A kozmopolita Dubaiban nagyon illedelmesek és kedvesek, de ez változik attól függően, hogy milyen messze kerül a történésektől. Néhány ortodox képes nagyon kellemetlenül viselkedni akár apróságokért is és semmiképpen se akarja lefényképezni az arab nőket – mert nagyon kellemetlen szituációba kerülhetne ezzel.

Az első írásos emlékek a terület lakottságáról 77 – ből származnak, közönhetően a római történésznek, Pilniusznak. A part akkor nagyon sűrűn volt lakva és a Perzsa – öböl legfontosabb kikötője Omán városa volt. A 16. században jöttek a portugálok és a területet fokozatosan elfoglalták, az arab uralkodók nem kisebb közreműködésével, akik fizetsség ellenében kollaboráltak velük. A törés 1633-ban következett be, amikor a portugáloknak szembe kellett nézniük a brit és a holland támadásokkal. És ahogy az lenni szokott, ha ketten (hárman) veszekednek, akkor a harmadik (negyedik) nevet, és azért lassan elkezdett formálódni a helyi nemesi társaság, később Nagy – Britannia segítségével, amely ezért néhány elsőbbséget szerzett hajóinak számára. Így jött létre a Törvényes Omán. 1968 – ban Nagy – Britannia a gyarmatai költöztetése közben felajánlotta, hogy a terület véglegesen kapcsolódjon össze egy föderáció keretén belül. A kezdeményezést a leggazdagabb terület, Abu Dhabi uralkodója, Sejk Zayed vette át. Bahrajn és Katar igaz, hogy a függetlenség mellett döntöttek, de a többi 6 emírség fokozatosan megegyezett és 1972. december 2 – án aláírva a föderáció megealakulsásról szóló egyezményt – megalakult egy új ország – az Egyesült Arab Emírségek.

Legutóbbi érdekességek...

22.11.2010 Metró Dubaiban
19.01.2010 A „The World“ projekt
29.09.2009 Burj al-Arab

Utoljára a fórumban...

05.05.2011 Dubai és partjai

Utolsó fényképek...

A part Dubaiban
Arab Birodalom
Felülnézetből
Komlexumok
Fényűző építmények