Egyesült Arab Emírségek - Fujairah

(Oldalak) > > > Fujairah

Fujairah, a kőolajmentes vidék

A keleti part legnagyobb részét foglalja el. Ez az egyetlen emírség, ahol egy darab homokos sivatagot sem találni, úgy ahogy egy csepp kőolajat sem. Ezért az emírség a vámmentes ipari zónából, nagy kikötőből és a hagyományos mezőgazdaságból és halászatból él. A keleti part fontos szerepet játszott az Indiai – óceán leigázásában, és ezért itt a 16. században a portugálok felállították rögötn néhány erődítményt, amelyekből sajnos az utókornak kevés maradt meg.

A portugál erődítményeket azonban biztos kárpotólják a gazdag sejkek későbbi erődítményei, a legöregebb mecset vagy az ókori régészeti ásatás. Fujariahban található három tengeri rezervátum és ezért ezt a területet a búvárok szokják bőségesen látogatni – a tengeri élet itt sokkal színesebb, mint bárhol máshol.

Fujairah városa

A helyi városnak is van egy modern újkori építészettel és civilizációval feltöltött része, míg a másik rész valahogy egy elkésett képett tükröz magáról. Az itteni kikötő a kulcskikötők közé tartozik egész Arábiában, mivel a Perzsa – öböllel szemben, a mélyebb Arab – tengerben fekszik. A hajók így már fél tengerészeti mérföldre ki tudnak kötni a kikötőtől.

Fujairah sokat ad az idegenforgalmára, éppen ezért itt található az egyik nemzetközi repülőtér. A város modern részét pedig a bankok, hivatalok és nemzetközi cégek székhelyei színesítik. A turisták számára azonban csak a turisztikai központ az érdekes, ahol sok hasznos és érdekes információt tudhatnak meg akár a hegyekbe irányuló kirándulásokról is. Ez a központ a Fujairah Trade Centre épületben található.

Nem messze a Hilton szállodától a part mentén húzódik a piac, ahol a klasszikus ajándékokon kívül vásárolhat friss halat, gyümölcsöt és zöldséget is. Északra ettől a modern résztől terül el az óváros, amely a felujítás hiánya végett eléggé esik szét. A hely domináns építménye az erődítmény egy dombon, amelyet 1670 – ben emeltek fel. Az építmény három főrészből, néhány teremből és toronyból áll. Az óvárost a közeljövőben rekonstruálni fogják, ami után egy hatalmas turisztikai skanzenné kell, hogy válljon.

Khor Fakkan

Ugyanúgy egy kiterjedt kikötőről van szó, ami egyben egy kedvelt üdülőhely is. Található itt 24 sírhely, amelyek még a Krisztus előtti 2. Évezredből származnak. Ezek a kikötőnél elterülő sziklákban fekszenek, ahol réges régen egy portugál erődítmény állt. Ebből már 1666 – ban csak romok maradtak, amikor a perzsiai tengerészek lerombolták.

Hegyoldalak

Nemcsak a gyönyörű természet  végett keresettek, hanem mert itt található egy erődítménnyel megerősített palota romja, amely egykoron az uralkodó család tulajdona volt.

Talál itt folyókat, azon kevesek közül, amelyek egész évben megteltek, datolyapálmákat, mangófákat, de felfedezett sziklarajzokat is. A legközkedveltebbb a turisták körében a Wadi al Wurayah gyönyörű vízesésései miatt. Az alattuk levő tóban ezenkívül egy felejthetetlen fürdést próbálhat ki.

Búvárkodás

A keleti part a búvárok paradicsoma, ezért a Khor Fakkanu part mentén rögtön 10 vízipipás búvár és merülőállomást találni. A tapasztalt búvárok nemcsak a korallokat és a színes halakat nézhetik meg a tenger mélyére merülve, hanem felfedezhetik a tengeralatti barlangokat is. 

Legutóbbi érdekességek...

22.11.2010 Metró Dubaiban
19.01.2010 A „The World“ projekt
29.09.2009 Burj al-Arab

Utoljára a fórumban...

05.05.2011 Dubai és partjai

Utolsó fényképek...

A part Dubaiban
Arab Birodalom
Felülnézetből
Komlexumok
Fényűző építmények