Egyesült Arab Emírségek - Sharjah

(Oldalak) > > > Sharjah

Sharjah, a szigorú törvények emírsége

Dubaitól északkeletre helyezkedik el és a harmadik legnagyobb emírség, ami a terület méretét és a lakosok számát illeti. A terület nemcsak mint fő kulturális központként ismert, hanem mint az iszlám törvények és hagyományok szigorú betartásáról híres helyként is.

Korán, a város szimbóluma

A város szimbóluma a nyitott Korán és ez az egyetlen emírség, ahol nem lehet legálisan alkoholt venni. A szigorúság jellemzi az öltözködést, a ruhák választását is. Ha valamely másik emírségben nem kellőképpen öltözik fel, akkor „csak” a környék nem tetsző reakcióját kapja, esetleg kelletlen lekiabálást vagy fogdosást. Itt a pőrén hagyott, kitakart vállakért vagy térdekért akér be is zárhatják, ezért vigyázzon arra, hogy milyen ruhákat csomagol be a bőröndjébe. A férfiakra ugyanez érvényes – ők is börtönben végezhetik a kitakart térdükért.

A szállodai szórakozáson kívül itt ezenfelül semmilyen éjszakai életre nem bukkanhat, tehát felejtse el a bárokkal és diszkókkal övezett kis utcácskákat. Elég kell, hogy legyen a szállodai mulatság.

Sharjah városa

Sok nemzeti és nemzetközi társaság székhelye és ezért 1998 – ban az UNESCO elnevezte az arab világ fővárosának. A város három lagúna körül terül el és az idegenforgalmon kívül az üzletből és a gazdaságból él. A város központjában a két lagúnát egy egyedi kanális köti össze, a környéken ezenfelül festői kis utak és sétányok helyezkednek el, tehát a várost sokszor nevezik méltón arab Velencének. Minden bizonnyal megér egy látogatást a helyi piac, a Souq al Arsah, ahol minden klasszikus ajándékot be lehet szerezni.

Múzeumok

A Sharjah Heritage Museum ház egy gazdag arab család hagyományos székhelyét mutatja be, ahol részletekbe menően megnézheti a saját szemével, hogy hogyan működik egy ilyen család és hogyan néz ki a ház berendezése. Másik érdekes múzeum a  Sharjah Art Muzeum, amely magában foglalja a Perzsa – öbölben a legnagyobb gyűjteményét az arab művészetnek. A Régészeti Múzeum pedig a emírségek különféle területeiről származó legkülönfélébb leleteket kínálja. Érdekessége az, hogy a tárgyakat interaktív képernyők egészítik ki, amelyeken dokumentumfilmeket vetítenek a tárgyakról. A gyerekeket pedig különböző tematikus játékokkal szórakoztatják. Eme gazdag programot és szórakozási lehetőséget a helyi sejknek köszönhetjük, aki nem akarta, hogy a gyűjteményének kiállítása unalmas és monoton legyen. Hát, ez biztos sikerült is neki.

Tengerpartok

A part mentén egy 4 kilométer hosszú strand húzódik. Azonban itt tilos nőknek fürdőruhában fürödniük – csak ruhában, amely a vállukon kívül betakarja a hasukat és a térdüket is. A férfiaknak megfelelő hosszúságú nadrágot kell viselniük. Eme törvény megszegéséért is börtönben végezheti. 

Legutóbbi érdekességek...

22.11.2010 Metró Dubaiban
19.01.2010 A „The World“ projekt
29.09.2009 Burj al-Arab

Utoljára a fórumban...

05.05.2011 Dubai és partjai

Utolsó fényképek...

A part Dubaiban
Arab Birodalom
Felülnézetből
Komlexumok
Fényűző építmények